вторник, 14 апреля 2020 г.

Дистанційне навчання. 10 українська філологія. 15.04.2020



10 укрфіл.

Українська література, 15.04.2020р.

Увага!

Шановні учні! Чекаю вас на урок!


Марія Лаврусенко приглашает вас на запланированную конференцию: Zoom.

Тема: Конференция Zoom Марія Лаврусенко
Время: 15 апр 2020 08:10 AM Хельсинки

Подключиться к конференции Zoom
https://zoom.us/j/98537151757?pwd=YlJzL0FreXE4aXdjNXZMOWh1Q0grQT09

Идентификатор конференции: 985 3715 1757
Пароль: 027211

І. Творчість В. Винниченка в загальноєвропейському контексті. В. Винниченко – художник.

1.                Коментар. Прочитати.
Винниченко - художник
Малювати Винниченко почав ще з молодих років. Але в часи, коли він активно займався революційною боротьбою, було не до цього. Хоча і тоді, як згадував пізніше, „бавився” в малярство „з пристрастю до безрозсудства”. Починаючи з 1921 року й до останніх днів Винниченко серйозно віддається улюбленій справі. Поштовхом до малярства було багато причин, в тому числі і туга за Вітчизною, про що свідчать його українські пейзажі написані по пам'яті. Акварелі та олійні пейзажі, портрети, натюрморти й графічні композиції експонувалися свого часу у Франції, їх високо оцінили видатні мистецтвознавці, художники — сучасники Винниченка. М. Келлер відзначає, що його пейзажі, квіти, інтер'єри „пройняті світлом і неначе прозорі. його червоні та жовті тони мають безліч відтінків і заглиблюються та збагачуються контрастовими плямами рідких, темних тонів. Винниченко закоханий у фарби. Він бавиться ними, як дорогоцінним камінням...”
У картинах Винниченка передані важливі відтінки його душі. В імпресіоністичному стилі виконана його композиція „Вітер містраль”, яка нагадує українську стихію. Свіжим чистим мазком художник відтворив картини півдня - „Пляж на півдні”, „Затока в Пуелі”, „Сніговий пейзаж”. Французькі пейзажі митця дихають спокоєм, як на полотнах „Затока на морі” та „У листопаді над озером”.
Натюрморти Винниченка сповнені відвертої життєвої сили, яка передається завдяки інтенсивно насиченим кольорам. Наприклад, картина „Південні овочі” вражає потужною життєвою енергією, яка, здається, з полотна потрапляє прямо в душу глядача, наповнюючи її експресією та духовною силою. Винниченкове уміння писати натюрморти завжди відзначала критика.
У творчому доробку Винниченка-художника значне місце належить портретам, які він завжди створював на фоні пейзажу. Автопортрет, жіночі портрети, портрет дружини - глибокі в психологічному, людинознавчому плані.
Твори Винниченка експонувалися на виставках у галереях Парижа. Сенсаційною була його участь на виставці у Львові у грудні 1933 - січня 1934 років.
Довгий час картини В. Винниченка зберігалися в Нью-Йорку, і тільки у 2000 році за заповітом дружини митця, Розалії Винниченко, їх передали в Україну назавжди. Архів Колумбійського університету повернув 89 оригінальних робіт Винниченка-художника, виконаних олійними фарбами.

2.     РЕКОМЕНДУЮ!!! Перегляньте відео: https://www.youtube.com/watch?v=VuznCofpxdQ

3.     Дати письмову відповідь на питання: «Які емоції викликає у мене Володимир Винниченко і його творчість?» (відповідь надіслати за посиланням: https://forms.gle/PuTPDzvRuEbUzWYx8


ІІ. Павло Тичина. Поетична спадщина Трагізм життєвого і творчого шляху митця у тоталітарній системі. Жанрово-стилістичне багатство, ідейно-художнє новаторство митця. Особлива поетика Тичинівського вірша: мелодика слова і музики.



1.                Переглянути відео: https://www.youtube.com/watch?v=jUcHlOlvyd0

2.     Особливості поезії Павла Тичини (записати в зошиті, надсилати на пошту НЕ ПОТРІБНО)


Павло Тичина створив свій унікальний стиль - кларнетизм.
Кларнетизм - це український варіант символізму, власний поетичний стиль Тичини.

Особливості поезії Тичини:

·         надзвичайна музичність;
·         поєднання в поезіях різних стильових течій: символізму, неоромантизму, імпресіонізму, експресіонізму;
·         удосконалення системи віршування (робота над модерною строфою);
·         використання великої кількості неологізмів (створює самостійно);
·         застосовує вітаїзм (життєлюб, життєстверджувальна ідея).

Таблиця ознак кларнетизму Павла Тичини

Ритмомелодика
Стильові
ознаки
Образна
система
Художній світ
Ритм української народної пісні, музичний ритм у поєднанні з кольоровим зображенням. Милозвучність.
Символізм з рисами неоромантизму, імпресіонізму та експресіонізму. Традиція бароко, європейського та українського модернізму.
Поєднання образів кольору, звуку, запаху, дотику. Біблійні та міфологічні образи. Метафоричні, фольклорні та символічні образи.
Космізм, панритмізм, гармонія людини й природи, обожнення краси. Самоцінність людського „Я“, мистецтва. Оспівування національного відродження, героїзму полеглих за свободу.

Домашня робота
·        Дати письмову відповідь на питання: «Які емоції викликає у мене Володимир Винниченко і його творчість?» (відповідь надіслати за посиланням: https://forms.gle/PuTPDzvRuEbUzWYx8

·        РЕКОМЕНДУЮ переглянути відео: https://www.youtube.com/watch?v=pasCnRUzZPE
·        Прочитати (підручник), написати конспект - С. 263-268 (надсилати на пошту НЕ ПОТРІБНО)




0 коммент.:

Отправить комментарий

Дистанційне навчання. 10 клас української філології. 13.05

10 укрфіл Українська література 13.05.2020  Марія Лаврусенко приглашает вас на запланированную конференцию: Zoom. Тема: Конфер...